Innovasjons- og utviklingsmiljøet rundt Raufoss har gjennom en etablert delingskultur, kontinuerlig utviklet nye produkter basert på samlet erfaring og kompetanse i industrimiljøet. Sist ut; Oyster Thermal – revolusjonerende teknologi som starter med en kjøleboks.
- Da vi begynte å utforske kjølebokser, ble vi overrasket over mangelen på utvikling og innovasjon. Markedet var dominert av overdimensjonerte bokser laget av enkle materialer og utdatert tankegods.
Ian Sandmæl er sjefsdesigner og co-founder i Oyster Thermal, utdannet ved ArtCenter College of Design i Pasadena og en fortid i WORK og ved Hareide Designmill. Produktdesigneren havnet i kontakt med industrimiljøet på Raufoss i sitt søk etter relevante utviklings- og produksjonsmiljøer for sitt nye produkt.
Unike produktegenskaper
Ideen startet rundt konseptet for hjemlevering av mat, med en kjøleboks som kunne stå opptil 20 timer i varmen uten at det skulle gå ut over matvaresikkerheten. Det var mangel på kjølebokser som faktisk fungerte, og man så til termosen for inspirasjon; evnen til å holde på varmen gjennom vakumisolering. Kunne man benytte samme prosess for å holde på kulden i stedet?
- Vi begynte å undersøke lette materialer og høyteknologiske isolasjonssystemer. Beregnet termiske ligninger, bygde prototyper, feilet og lærte. Utviklingen tok seks år, men vi har nå endelig lansert verdens første ytelseskjøler.
Termiske egenskaper
Resultatet har blitt en kjøleboks som skal være tre ganger så kald som sine konkurrenter, kun ved bruk av kjøleelementer og basert på tynne aluminiumsplater.
– Vi brukte aluminium fordi det er såkalt diffusjonstett, det holder på vakuumet. Isolasjonsteknologien i prototypen vår var seks ganger mer effektiv enn konkurrentene, sier Sandmæl.
En millimeter tykke plater bearbeides og formes basert på kunnskap og erfaring med aluminium som materiale, et håndverk som sitter i veggene på Raufoss gjennom flere selskap som benytter aluminium som viktigste innsatsfaktor i sine produkter. Slik kom Oyster i kontakt med Finn Arne Børresen, nestoren fra industrimiljøet som nå leder produksjonen på Raufoss.
– Oyster er den første kjøleboksen av sitt slag. Produktet er utviklet fra bunnen av for høy ytelse og funksjonalitet, poengterer Sandmæl.
Først stranda og pikniken, deretter nye markeder
Teknologien er så effektiv at det kan åpne seg nye markedsområder utenfor det å holde mat og drikke kaldt på stranda. Åpenbare og nærliggende er innenfor hjemlevering av mat, men også medisin- og organstransport.
Teknologien i forhold til isolasjonsevnen kan utvikles videre innenfor andre markeder. Det blir stadig varmere, og behovet for kjøling og mindre bruk av energi er sentralt. Det samme med materialer som både er lette i vekt og resirkulerbare.