- Kreativitet er ikke bare «å tegne kjoler», de evnene benyttes også til de grader i industrien.
Siw Wærås snakker på ingen måte ned designfaget, tvert imot (møte kvinnene i industrien). Det eksisterer en oppfatning om at industri betyr begrensning av kreativitet, herunder mulighetene for å kunne få utfolde seg selv. Igjen; tvert imot. Morgendagens industrijobber blir grønnere, digitale, mer tjenestebasert og internasjonale. For å lykkes med en nødvendig omstilling, må industrien øke kvinneandelen. Ikke fordi kjønn i seg selv er viktig, men evnen til å tenke nytt rundt eksisterende problemer er det, og da trengs tverrfaglighet og mangfold.
De siste årene har de typiske kreative yrkene hatt vekst, mens det man definerer som mer tradisjonelle industrifag har gått motsatt vei. Trenden må snus; uten fagfolk og ingeniørene stopper Norge.
Yrkesfag
Det norske arbeidsmarkedet er i skrivende stund preget av mangel på folk. For industriens fremtid vil tilgangen på kompetente medarbeidere være en avgjørende faktor. Det er behov for folk med yrkesfaglig videregående opplæring og fagskoleutdannede, i kombinasjon med ingeniører med en akademisk og forskningsbasert bakgrunn. Disse vokser ikke på trær, de må utvikles over tid, blant annet gjennom studieløpet.
NHO sitt kompetansebarometer viser at 6 av 10 bedrifter har et udekket kompetansebehov, og man ser en gradvis økning i negativ retning. Det er størst etterspørsel etter yrkesfag, og deretter fagskoleutdannede.
Utfordre utdanningssystemet
- Vi må først øke kompetansen i skolen. Mange lærere vet lite om hva industri er. Du kan sikkert ta hele Stortinget for den saks skyld, de vet ikke hva jobbene går ut på, poengterer Wærås.
Derfor utfordrer hun sin egen næring til å «åpne portene» og la folk se hva som faktisk foregår på innsiden, i tillegg til å utfordre utdanningsstrukturen.
- Helt uavhengig av kjønn. Vi må ha mer praksis i barnehage og skole! Jobbe mer prosjektbasert og samarbeide på tvers av fag. En praksisnær utdanning hvor teori bygges inn i undervisningen. Slik får man en helhetlig forståelse for oppgavene som skal løses. Samtidig få de som faller utenfor på det teoretiske, vise frem sine praktiske kunnskaper.
Rekruttering
- Generelt sett må nok industrien selv bli flinkere til å besøke skolene. Fortelle hva man driver med. Og med tanke på jentene bør også flere av oss damene gå i front, poengterer Siv Madshus, bioingeniøren som nylig tok sin første jobb innen industrien.
Men hva er egentlig en industrijobb, dette er ikke like klart for alle.
- Du forstår hva en lærer, sykepleier eller kokk gjør. Eller som sønnen min sa når han spurte hva pappa jobbet med, og han forklarte han hadde vært i industrien siden han var 18 år. «Jammen har du aldri hatt en vanlig jobb?». Selv for sønnen vår er det uklart vi jeg driver med, humrer Brita Limmesand med over tjue års erfaring fra industrien.
De erfarne damene trekker også frem intervjuprosesser som et element for å trekke til seg flere damer. Kvinner er generelt mindre frempå enn menn, og kanskje ikke like flinke til å framsnakke seg selv. Intervjuene bør i større grad avdekke hvem som er «stayere» og villige til å lære, enn de som er best der og da. Slik får man trofaste ressurser over tid. De må få rammer og en trygghet på at man kan utvikle seg over tid.
Velkommen til oss
- Buss skoleklassene inn - gutter og jenter - og la de få en forståelse for helheten. Se prosessen fra idé og designutvikling, gjennom testing og utvikling, og hvordan en «liten dings» er en del av en langt større del. At uten denne lille bremserørskoblinga kan ikke en lastebil stanse. Ikke bare la de gå rundt og se ulike maskiner som gjør noe artig en time. Får de en forståelse for innholdet i jobbene så ser de kanskje at dette er minst like kreativt og spennende som andre oppgaver jobbmarkedet kan by på, oppfordrer Wærås.
I dagens jobbmarked går mange seniorer av med pensjon, og de tar med seg en verdifull kompetanse som ikke erstattes. I tillegg har man mindre tilgang på utenlandsk arbeidskraft. Dette er et mulighetsrom med svært spennende jobber. Disse må fylles av dagens unge – både kvinner og menn.