Med inspirasjon fra fresing av kantene på villmarkspanel for kledning, har GROBI utviklet store slipemaskiner for ståldragere og plater til industrien. Kunder som Aibel, Nassco, Canam-Bridges og Aker Solutions bestiller kvalitetsmaskiner fra Raufoss for sin offshorevirksomhet.
«Growing business»
Bak selskapet står Bjørn Erik Myhre – og that´s it. I Bygg 22 i Raufoss Industripark finner du en av parkens godt skjulte hemmeligheter. Kun kjent for de få – for det passer seg slik. Med eget kontor, lagerplass og spisskompetanse i kontorstolen har man det som trengs.
Myhre startet i faget i 1990 og har siden 2006 drevet selskapet alene og med maskinkonstruksjon som virke. Sammen med samarbeidspartnere har han leveranser over hele verden, hvor GROBI konstruerer og bygger spesialmaskiner. I samarbeid med kunde konstrueres og bygges maskiner tilpasset kundens konkrete behov.
Og med kunder som Aibel, Equinor, Kværner, Nammo og Kongsberg Automotive på kundelisten er det smått utrolig at det blir med halvannet årsverk.
- Jeg gikk en runde med meg selv og fant ut at jeg ikke ville hatt det noe bedre om vi ble 5-6 ansatte. Nå kan jeg gjøre det jeg vil, og henter inn spisskompetansen jeg trenger ved behov.
Spesialbygde slipemaskiner
Ett av hovedproduktene er slipemaskiner for stål. Lange og høye ståldragere blir klargjort for sveis og maling i én prosess med avrundede kanter og hjørner. En spesialbygd maskin utfører arbeidet som flere karer ellers gjør med en vinkelsliper for å tilfredsstille kravene som stilles offshore. Produktene leveres bla. i Canada, USA, England, Nederland og ja Norge.
- Stålbjelker sendes gjennom en enorm maskin, rotere av seg selv og fullfører operasjonen helautomatisert.
Komponentmangel og bråstopp
Første maskinen ble solgt i 1997 og den er fortsatt i drift. Maskinene blir rett og slett for bra og driftssikre.
– Det blir relativt få serviceoppdrag, men fordelen er at man kan ta ei langhelg og jakte hara når muligheten byr seg, smiler Myhre.
Det er lange prosesser. Byggetid er fort 24 uker, og i etterkant av pandemien, med påfølgende komponentmangel, har man havnet i en situasjon hvor det kan gå 60 uker før man har alt som trengs.
På flyttefot
GROBI startet som et utviklingsselskap for flere mindre bedrifter i regionen, i første omgang tilknyttet Fagskolen Innlandet. Deretter gikk turen til Lena før man havnet i Raufoss industripark etter et lite stopp oppe i åsen hos Intek Engineering.
Slipemaskiner, bildeler og osteproduksjon
Med lange prosjekt og salgsprosesser som kan gå over et par år, fylles tiden med andre mindre prosjekt. Som for eksempel osteproduksjon i Heidal.
- Som oftest er bestillingen at vi skal automatisere prosessene. I Heidal var absolutt ikke målet å effektivisere bort de gamle tantene, humrer Myhre. I tillegg bistår vi bla. Kongsberg Automotive en god del med konstruksjon av monteringsautomater internt i parken.
Fremtidsbildet
Noen vesentlige ambisjoner eller endringer i kurs for framtida eksisterer ikke. Butikken skal nok i all hovedsak være som den er. Dog er det ikke langt mellom eplet og stammen. Arvingen er intet mindre enn Eskil Myhre som sammen med sin makker skal representere de norske fargene under EM i Polen i 2023 VM i yrkesfag i Frankrike i 2024.
- Det er veldig artig å se ungdommen komme opp og interessere seg for faget, men han trives veldig godt i Nammo og har nok ingen ambisjoner om å ta over «konsernet» til far sin, avslutter Myhre.
Hvem vet, kanskje er det der GROBI får den velfortjente veksten?