| NO | EN
Publisert: 09.06.2023
Aktuelle saker Innlandsporteføljen
Innlandsporteføljen

Hvordan skal Innlandet som Norges grønne motor realisere sitt store potensial for å øke bærekraftig verdiskaping og grønne arbeidsplasser? «Look to Raufoss»!


Adm. Dir. Raufoss Industripark ved Øivind Hansebråten,  er en av de fire prioriterte satsningsområdene

Gjennom Innlandsporteføljen var målet å kartlegge Innlandets viktigste grønne innovasjonsprosjekter, hvilke som skal prioriteres, samt avdekke muligheter og barrierer for grønn utvikling. Resultatet er en portefølje som viser de mest verdiskapende, innovative og sirkulære innovasjonsprosjektene i Innlandet, og hva som skal til for å realisere dem. Raufoss Industripark er ett av disse satsningsområdene.


Omfattende arbeid
Prosjektet er et stort satsingsprosjekt som Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innovasjon Norge står bak, i samarbeid med EY. Målet er aå mobilisere næringsliv og utviklingsaktører for å løfte fram potensielle satsinger i samarbeid med kompetansemiljø, virkemiddelapparatet, privat næringsliv og offentlige aktører.


I hvilke nye voksende industrier har Innlandet et konkurransefortrinn, hvordan skal vi spille og hvordan skal vi vinne?

 

Fire verdiforslag
Basert på resultatet av undersøkelsene er det utarbeidet fire unike verdiforslag for Innlandet. Nasjonal Hub for landbruksteknologi, ledende sirkulære biohuber, tech valley og den grønneste fastlandsindustrien.

Med 2030 som mållinje vil satsningen gi en forventet verdiskapning på 40 milliarder kroner, en dobling av eksporten til 26 milliarder kroner, 10 000 nye arbeidsplasser og et utslipp som er redusert med 50%. Industrien blir svært sentral for å nå disse målene.

Fellesskapet
Ambisjonene skal nås gjennom et langt mer effektivt og forpliktende samarbeid. I tillegg legges fokus på flere vekstselskaper, en grønn infrastruktur, og posisjonering av en attraktiv region hvor man har mulighet til å lykkes innenfor de prioriterte områdene.


Statsforvalteren i Innlandet, Knut Storberget og fylkesordfører Even Aleksander Hagen poengterer potensialet, men at det kreves engasjement og kraft.


Politisk engasjement og kraft

Fremtidens forretningsutvikling ligger i å samlokalisere bedrifter og mennesker for å dele på ressurser, infrastruktur, kompetanse og energi. Dette gjelder både for industrielle prosesser, men også i byer for å skape arenaer for å tilrettelegge for nyskaping og innovasjon.

For å skalere og industrialisere flere nye grønne prosjekter må vi konsentrere oss om knutepunktutvikling i sentrale huber i Innlandet. Dette gjelder spesielt for industrien og for den skogbaserte bio- økonomien.


Raufoss-industrien har erfaringen, alle forutsetninger, og får slik sett en sentral rolle.

• Helhetlig regional utvikling
• Konkurransedyktige rammebetingelser
• Synliggjøring av konkurransefortrinn
• Oppfølging regionale planer
• Koordinere og skape møteplasser
• Dialog med kommunene
• Etablering av Energiforum Innlandet
• Påvirkningsarbeid
• Koordinert regionalt partnerskap


Les hele rapporten her


Idun Fridtun, CFO i Hexagon Ragasco kommenterte hvordan man kan mobilisere næringsliv og utviklingsaktører i Innlandet til å løfte fram potensielle satsinger i samarbeid med kompetansemiljø og industri.
 
Fornøyd med Leverandørdagene: – Dette ga mersmak
Energikartlegging og bærekraft
Nasjonal pilot for framtidens bærekraftige industriutvikling
Industrihistorien på Raufoss er underkommunisert
Frokostseminar - Energikartleggingsforskrift
Det grønne skiftet skjer på Raufoss
Stortingsbesøk med grønt fokus
Bygger nytt administrasjonsbygg for Nammo
Alder har ingenting å si