Et uttrykk like slitt som forsiden på ei turistbrosjyre, men les videre så blir du overbevist.
- Ja, tenke det; ønske det; ville det med; — men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke! Noen ganger føler jeg at disse prosessene blir litt slik. Denne gangen var det faktisk helt motsatt. Arbeidet med etablering av en eventuell batterifabrikk hentet ut det beste av folk i regionen, og det synliggjorde potensialet vi faktisk sitter på, sier Adm. Dir. i Raufoss Industripark, Øivind Hansebråten.
- For oss startet det nesten som en spøk. Batterifabrikk i Søndre Land liksom. Vi kasta oss på prosessen og etter hvert skjønte vi jo at vi virkelig hadde noe å fare med – noe aktørene Hydro, Equinor og Panasonic bekreftet. Her føler jeg at vi hentet støtte fra hele regionen, og at dette var noe man stod sammen om på tvers av kommunegrenser, utfyller ordfører i Søndre Land, Anne Hagenborg.
Batterifabrikk i Gjøvikregionen
Vinteren 2021 inviterte Equinor, Hydro og Panasonic (Joint Battery Initiativ) alle landets kommuner til konkurranse om tomtealternativer for bygging av fremtidens batterifabrikk i Norge (link til tidligere sak om prosjektet for mer input).Nærmere hundre kommuner meldte seg på i konkurransen, og Hasvalsætra i Søndre Land var ett av alternativene som var med helt inn. Tilgang på kraft, og et etablert industrimiljø med underleverandører, utdanningsinstitusjoner og et forskningsmiljø veide opp.
Noe batterifabrikk har det foreløpig ikke resultert i, men prosessen bidro til at regionen måtte sette søkelyset på seg selv – både i form av mangler og kvaliteter. Og sistnevnte var det mange av, overraskende for enkelte.
Et komplett økosystem
Ikke bare kan Gjøvikregionen skilte med et miljø for eksportrettet, vareproduserende industri i internasjonal klasse, men også et utfyllende økosystem. NTNU og Fagskolen Innlandet utdanner fremtidens industriarbeidere, og man har Nord-Europas største miljø innenfor IT og sikkerhet. På forsknings- og utviklingssiden bidrar Sintef, MTNC med sin Katapult, Læringsfabrikk og et etablert industrisamarbeid gjennom aktører som Total-Gruppen og NCE Manufacturing.
Alt ligger til rette for en region som kan bidra til å realisere regjeringens ambisjoner med en nasjonal batteristrategi.
Samarbeidspartnere
I prosessen har Søndre Land kommune jobbet tett med Raufoss Industripark, noe som resulterte i en rekordrask reguleringsprosess og etableringen av industriområdet «Raufoss Industripark Vest» på Hasvalsætra. Med ny trafo i 2026 og utviklingen av to store solkraftverk, ligger alt til rette i et ferdig regulert industriområde klargjort for areal- og energikrevende virksomheter, herunder batteriproduksjon eller virksomheter tilknyttet slik produksjon.
- Prosjektet rundt etableringen av en batterifabrikk synes jeg viste litt av hva som faktisk bor i denne regionen når det kommer til muligheter og samarbeid. Samlet sett har vi faktisk mye å by på, sier Hagenborg.
- Verdens eldste spøk går vel på bekostning av offentlig sektor, men i dette prosjektet synes jeg det var kommuner som kastet seg rundt og gjorde vitsene til skamme. Spesielt imponert er jeg over Søndre Land som kom såpass langt i prosessen og ikke minst at man har fortsatt arbeidet med prosjektet i etterkant, roser Hansebråten.
- De har virkelig satt seg i posisjon og kan bli et område for areal- og kraftkrevende industriproduksjon. Batteri er fremtiden, og her kan Gjøvikregion tilby et komplett økosystem som kan utvikle denne bransjen gjennom faktisk produksjon, og ikke minst utdanninga av kompetansen som trengs de nærmeste 20 åra.
Et regionsprosjekt
Påvirkningsarbeidet med Riksvei 4 går videre, og her er det lite nytt under solen fra sentralt hold, men man evner jo å få nærmere 35.000 trailere ut i Europa per i dag også. Videre foregår et utredningsarbeid med en kombiterminal på banen mellom Reinsvoll og Eina, for å kunne transportere industrivarer via bane og ut i Europa eller til nærmeste havn.
- Når vi startet arbeidet med batteriprosjektet var det nok de som ristet på hodet og sa vi hadde lite å stille opp med. Det motsatte var tilfellet, og kanskje var den selvrealiseringa vel så viktig som en faktisk fabrikk i første omgang. Resultatet ser vi nå i etterkant, hvor det offentlige og private samarbeidet godt flere prosesser, er Hagenborg og Hansebråten skjønt enige om.