Isiflo og Raufoss Industripark investerer 85 millioner i utvidelse av dagens fabrikk, slik blir det videre satsning på eksport av verdens beste koblinger i messing og kompositt.
Kjetil Bang Hagen har rundet 25 år i Isiflo. Siden 1996 har han vært med på å selge koblinger i det som i sin tid het Raufoss Water and Gas, og med en oppstart som bestod av fotball i Raufoss, utdannelse ved BI og jobb, ble det svært lange dager. Selskapet ble kjøpt opp av Alberts, og i dag er stillingen Sales & Marketing Director med store deler av verden som arbeidsplass og 130 reisedøgn i året.
- Det å få kunder handler egentlig ikke om salg, men om rådgivning og tillit. Det er ingen som kjøper koblinger, det man handler er løsninger for å hindre lekkasje og at du og jeg får rent drikkevann. Vi har uten tvil verdens beste koblinger, men i salg snakker vi løsninger ikke konkret produkt.
- Det tar tre til åtte år å komme inn på nye markeder, og i salget benytter vi oss gjerne av det lokale kompetansemiljøet i bla. Sintef og NTNU. Vi får ofte prosjektene fordi vi kan mer om vann, lekkasjer og korrosjon enn kundene, sier Bang Hagen.
Kvalitetsprodukter
Med 20 års erfaring med bruk av kompositt, har man kunnskap og kan veilede kundene over på bærekraftige produkter med lang varighet. Kundene etterspør produkter med levetid fra femti og opp mot hundre år. Da kreves kvalitet og kompetanse, og på messing- og komposittkoblinger er Isiflo best i verden, og anlegget på Raufoss produserer for flere av de 133 andre fabrikkene i Alberts-systemet.
Et godt 2022
I etterkant av koronaen har Isiflo tatt markedsandeler. Færre konkurrenter har vært på reise, og markedene har fått fokus på holdbarhet og kvalitet, ikke kun pris. Man velger det trygge alternativet og der er Isiflo markedsleder i Europa.
- Vi binder kapital i større lagre og leveringsdyktighet, men slik er vi raskt ute i markedet. Vi har høy leveransepresisjon, og med en innkjøpspolicy på kun å handle innsatsfaktorer i Europa, sikrer vi at varene aldri står fast i ei havn eller i Suezkanalen.
Investeringer i påbygg
Det er produktkompetansen som gjør at Alberts fortsetter å investere i fabrikken på Raufoss. Eierne har tro på prosjektet og investerer videre i maskiner og teknologi. På Raufoss produseres over hundre ulike produkter, og nye maskiner krever mer plass.
Hans Kristian Rønningen er CFO og har kjørt byggeprosessen i tett samarbeid med industriparkens administrasjon.
- Investering i bygget alene er på 85 millioner kroner og består av 4.200 kvm fordelt på produksjonslokaler, maskinering, verktøylager og mekanisk senter. Med alt av innhold og utstyr er investeringen på flere hundre millioner, og skal stå ferdig første kvartal i 2024.
- Vårt mål er å levere 5 millioner koblinger i kompositt, og vi få nå verdens raskeste maskin for bearbeiding av messing, med eller uten bruk av bly, lover dette godt fremover, sier Rønningen.?
Rekruttering
Større anlegg betyr ikke nødvendigvis mer folk, men i Isiflo er man alltid på jakt etter dyktige medarbeidere. 78 årsverk må gjerne bli flere. Med et generasjonsskifte på vei, står døra åpen for de med ambisjoner og som ser muligheter i ny teknologi.
- Du skal ikke ha reist mye for å se hvor privilegert vi er i Norge. En ting er økonomi, men rent vann tar vi for gitt. Vi jobber egentlig ikke med koblinger, vi jobber med bærekraft og det å sikre folk i hele verden rent drikkevann. Satt på spissen er vi med på å skape en bedre hverdag og vil ha med oss folk som brenner for det samme. I tillegg må vi ha det dritartig på jobb, humrer Bang Hagen.
En industripark som satser mot 2030
Bedrifter som Isiflo investerer i mennesker, maskiner og produkter - ikke i eiendom. Disse investeringene overlates til eiere med kompetanse på eiendom og økonomiske muskler for langsiktige investeringer. Med lokalt eierskap blir det raske beslutningsveier.
- Godkjennelsen på investeringen på nær 85 millioner kom vel på omtrent fire minutter. Vi tauet inn Hansebråten som tilfeldigvis satt på nabokontoret, og over bordet lovet han oss backing på nytt bygg, humrer Rønningen
- Vi er jo selvfølgelig svært fornøyd med at aktører som Isiflo utvider og staser videre. Tøft gjort i et marked med dagens konjunkturer. Vi har sett hva teamet her på Raufoss leverer, og da er det svært enkelt å bidra i en prosess med nybygg, sier Øivind Hansebråten, adm. dir. i Raufoss Industripark.
- I de neste årene skal vi investere nær 2,5 milliarder kroner i bygg og infrastruktur i Raufoss Industripark. Da trengs det solide eiere, og ikke minst aktører som Isiflo som er best på det de gjør i verden. Slik kan vi bidra til re-industrialisering og økt eksport fra Norge på 50% innen 2030.