Under Innlandets industrikonferanse ble det satt fokus på kraftutfordringene i Innlandet og landet for øvrig.
Øivind Hansebråten, administrerende direktør i Raufoss Industripark AS, er bekymret over mangelen på tilgjengelig kraft sett i lys av industriparkens utviklingsplaner.
-Når kraft blir en mangelvare, må man prioritere formål hvor nytten er størst. Videreforedling av råvarer og vareproduksjon gir stor nytte per kilowatt. Raufoss Industripark leverer 76 millioner kroner per gigawatt time (Gwh), sier Hansebråten.
Dette mener han må hensyntas når krafttilgang skal prioriteres.
-Mine forslag til kriterier for tildeling av kraft er nasjonal sikkerhet og beredskap, eksportinntekter, arbeidsplasser og bærekraft, sier Hansebråten.
Tiden er knapp
Nils Klippenberg, CEO i Siemens AS, ga publikum en gjennomgang av omstillingen Norge står ovenfor. Han har troen på at Norge kan jobbe frem kraftløsninger til å erstatte kraften fra fossilt forbruk.
-Jeg tror vi klarer å få det til, men ikke på den tiden vi har for å løse klimamålene samtidig, sier Klippenberg.
For tiden er knapp og behovet for fornybar kraft tiltar i årene som kommer for å imøtekomme klimamålene.
-Alt som kan elektrifiseres, bør elektrifiseres. Vi kan komme et stykke på vei gjennom utbygging av sol, vannkraft og landbasert vind, men den viktigste komponenten er havvind om vi skal lykkes med energiomstillingen, sier Klippenberg og legger til:
-Tid er den største trusselen, konsesjonstidene må mer enn halveres.
Utfordringer
Erlend Fitje, regional utredningsansvarlig Innlandet i Elvia, forklarte at de hele tiden leter etter mer kapasitet i nettet. De jobber med mellom 30 og 40 prosjekter som kan realiseres for å bedre kraftkapasiteten i Innlandet.
Utfordringene er per nå store for å få koblet ny produksjon til det eksisterende nettet, det samme gjelder for å få nytt forbruk ut av nettet.
-Vi må ta i bruk ny teknologi og jobbe sammen for å tyne nettet frem til nytt nettanlegg er på plass. Innlandet trenger mer nett, mer regulerbar produksjon, bedre koordinering og gode prosesser, også trenger vi klare prioriteringer, sier Fitje.
Løsningen
Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet, presenterte deres bidrag til å løse kraftutfordringen.
-Vi er klare til å presentere kraftløftet. En operativ plan for hvordan vi skal lykkes med å lage mer fornybar kraft, mer nett og lykkes med energiomstilling, sier Kristiansen.
Kraftløftet presenteres i Bygning 5 i Raufoss Industripark 3. november.
Tor Giæver, administrerende direktør i Hapro Electronics, presenterte hvordan de systematisk har jobbet for å imøtekomme kraftutfordringene gjennom å redusere eget behov og forbruk.
-Vi bruker ingen fjernvarme lenger da vi utnytter overskuddsvarme fra produksjon i kombinasjon med varme fra borehull. Vi har konvertert fem produksjonshaller fra elektrisk oppvarming til vannbåren varme fra varmepumper, sier Giæver og fortsetter:
-Vi henter «gratis» kjøling til produksjon og komfort fra borehull. Vi har skiftet alle sirkulasjonspumper og behovsstyrer disse.
Dette har resultert i at Hapro Electronics har kunnet øke sin produksjon med 40 prosent uten at de bruker mer energi enn tidligere.
Denne typen omstilling er nødvendig for å imøtekomme kraftutfordringene som landet og industrien står ovenfor.