En sirkulærøkonomisk tilnærming, og en bevissthet rundt når produktet som produseres ikke lenger utfyller sin funksjon, gjorde at Hexagon Ragasco gikk fra ord til handling. Resultatet ble EcoHub – en hub for innovasjon innen resirkulert kompositt.
Kompositt finnes i bla. biler, båter, tog, broer, vindmøller og fly. Materialet har høy styrke, er slitesterkt, stivt og lett, og føyer seg inn i rekken av lettvektsmaterialer hvor industrien på Raufoss har sin styrke. Ulempen har vært at materialet ikke er like enkelt å avhende før nå – nemlig EcoHub.
Gassbeholderen
Margrethe Skattum er leder for Forskning og bærekraft ved Hexagon Ragasco, produsenten av beholderen vi har stående under gassgrillen. Over hele verden finnes 20 millioner slike beholdere, i 100 land på fem kontinenter, som benyttes til alt fra matlaging til oppvarming av hus, og hvor konkurrenten er den tradisjonelle gassbeholderen i stål.
En sirkulær tilnærming
Prosjektets hovedutfordring er beholderen ved «end of life», altså når den ikke lenger er brukbar som trykktank, hva skal man gjøre med overskuddsmateriale og et restavfall med stor verdi?
Hvordan kan man behandle vrak fra produksjon og retur, og føre materialer tilbake inn i produktdeler. I sin enkleste form at kompositt kan ende opp som feks. kumlokk gjennom mekanisk oppmaling av returprodukter.
EcoHub fødes
Skattum har ledet prosjektet, og med støtte fra Innovasjon Norge, SIVA, Miljøfondet og andre aktører med interesser i et slikt prosjekt, har hun hentet inn kapital for testing, prototype og utvikling.
- Dette er ikke kjernevirksomheten for Hexagon Ragasco, men vi har en sterk interesse i å finne en løsning for gjenbruk som gir en verdi i andre enden. Vi har nå begynt å male ned produktene, og satt på folk fra NTNU, SINTEF, Katapulten på Raufoss, og alle smarte hoder i verdikjeden. Vi har begynt å gjøre noen for å komme videre - fra ord til handling, sier Skattum.
EcoHub jobber mot en visjon som koblingsboks med nasjonalt nedslagsfelt. Restprodukter skal males opp og inngå i en sirkulær verdikjede. Med en shredder som maler opp kompositten, og en grinder som gjør material-partiklene enda finere, kan man se på hvordan restproduktene kan anvendes. EcoHub er rett og slett innovasjon på bruk av resirkulert kompositt.
Nye anvendelsesområder
- Bruksområdene for kompositt er åpenbare med unike egenskaper som styrke, vekt og robusthet. Det korroderer ikke og kan stå i vann og fuktig miljø uten å forringes. I EcoHub skal man se på globale produkter som kan produseres basert på områder hvor kompositt har opplagte fordeler. Offshorevirksomhet og fiskeri er eksempler på miljøer hvor feks. rust kan utgjøre et problem. Utemøbler, vanningsanlegg og winecoolers kan være andre aktuelle produkter. Kun kreativiteten setter grensene!
Adrian Strandlie er HMS-sjef i Hexagon Ragasco og en del av teamet som jobber med EcoHub-prosjektet.
- Det jeg synes er elegant er at det som er utfordringa vår i form av produksjonsvrak, er løsningen for andre aktører. EcoHub er et samarbeid som hjelper både miljøet og bedriftene. Dette er virkelig et sirkulærøkonomisk prosjekt med en betydelig oppside.
Ingen miljøversting
Siden man startet å produsere gassbeholdere i Hexagon Ragasco i 2000, har man hatt produktene i markedet i 22 år, og de fungerer fortsatt til daglig bruk. Man opererer med en forventet levetid på minimum tretti år, og selv det er et forsiktig anslag.
- Levetiden på kompositt er på mange tiår og det er svært viktig for karbon fotavtrykket til beholderne. Om man kjøper produktene i dag, så vil det den dagen man skal kvitte seg med dem garantert finnes en løsning. Man kommer til å se på resirkulert komposittmateriale som en verdi i fremtiden, avslutter Skattum.
Med et industrielt fellesskap i ryggen
- Min oppfatning er at industrien er sitt ansvar bevisst og at man satser på prosjekt som dette i fellesskap. Raufoss Industripark, med NCE Manufacturing og MTNC i spissen, er det nasjonale kompetansesenteret for lettvektsmaterialer. Gjennom en innarbeidet delingskultur, et løp for forskning og innovasjon, og et omfattende samarbeid bedriftene imellom, bidrar det til økt verdiskapning og utvikling av nye vekstbedrifter, sier Øivind Hansebråten, Adm. dir i Raufoss Industripark.
- Sirkulær økonomisk tenkning som dette er rett og slett god butikk.