Sentralt i Norges mest dynamiske industrielle «hub» ligger hovedkontoret til SINTEF Manufacturing. Som opprinnelig del av RA-konsernets «materialprøveanstalt» (forskningsavdeling) tilbake i 1930, har man gjennom fusjon med SINTEF-miljøer utviklet seg til å bli en nasjonal nøkkelspiller for forskning på framtidens produksjonsløsninger siden 2001.
Med en årlig omsetning på nær 160 millioner kroner, og med en betydelig del av virksomheten dedikert til forskning, har selskapet vokst i både størrelse og innflytelse. Eid av Stiftelsen SINTEF og Siva, samt flere av industriparkens egne leietakere. Slik sikres tilgang på forskning og fersk kompetanse internt i parken.
Selskapet, som består av nesten 100 ansatte fra 12 forskjellige nasjonaliteter, reflekterer et globalt perspektiv, og bidrar i utviklingsarbeidet mot en enda mer konkurransedyktig og bærekraftig Raufoss-industri.
- Jeg er glad i noe nytt
Med en karriere som spenner over flere teknologisektorer, leder administrerende direktør Silje Aschehoug selskapets ambisjon om en bærekraftig framtid basert på forskning og innovasjon.
Aschehoug, som startet sin reise i SINTEF i 2005, har erfaring som inkluderer både flybransjen og offshore-sektoren. Lykken fant Trønderen med en Totning på NTNU i Trondheim, og hun slo seg ned med mann og barn på Kapp.
"Det er alltid spennende å utforske det ukjente og finne løsninger på nye problemer," sier Aschehoug, som har gått fra prosjektleder, via forskning, til doktorgrad og nå ledelse siden 2019. Olje og gass ble repetitivt, det var forskningen som trakk.
Møkkete på henda
SINTEF Manufacturing har et bredt spekter av kunder hvor mange, og de største, er basert i Raufoss Industripark.
"Samarbeidet vårt med Nammo, Benteler og Kongsberg Automotive er eksempler på hvordan vi jobber langsiktig og systematisk med å utvikle ny kunnskap som bidrar til nye løsninger," sier Aschehoug. Avanserte forskningsprosjekter som spenner fra materialteknologi til bærekraftige produksjonsmetoder, eller forbedre et produkt eller prosess i en verdikjede.
"Det er vår oppdaterte forskningsbaserte tilnærming, som skiller oss fra tradisjonelle konsulenter. Vi sitter også tett på bedriftene sine problemstillinger, og det er ekstra stas når det er kort vei fra forskning til implementering i bedriftene.”
Trylle med aluminium
Bærekraft og sirkulærøkonomi er mer enn bare buzzord for Aschehoug og hennes team.
"Vi fokuserer på hele produktets livssyklus, fra utvikling til resirkulering, for å sikre at vi bidrar til en mer bærekraftig fremtid," forklarer hun.
Dette gjelder fra videreforedling av aluminium til nye designmetoder som reduserer avfall og øker effektiviteten i produksjon. Automatisering og smart bruk av teknologi for å gjøre produksjonsprosesser mer effektive og miljøvennlige gjennom for eksempel resirkulering.
Utfordringer
For Aschehoug og SINTEF Manufacturing handler det ikke bare om å være i forkant teknologisk; det handler også om å forme sirkulære produksjonskjeder og bidra i det grønne skiftet.
"Vi ser på oss selv som mer enn bare forskere og ingeniører; vi skal være med å redde verden på vår måte."
Men utfordringene i industrien er ikke bare av teknologisk karakter. Aschehoug peker på en bekymrende trend; en nedgang i unge som velger realfag.
"For å møte morgendagens utfordringer trenger vi unge talenter som brenner for teknologi og ingeniørfag.”
Og oppfordrer til en endring i både utdanningssystem og holdninger for å oppmuntre flere unge til å velge realfag.
Bærekraft
Med sin kombinasjon av forskning, et globalt perspektiv og en sterk forpliktelse til bærekraft, er SINTEF Manufacturing godt posisjonert som kompetanseleverandør for omstillingen av norsk industri.
“Og jeg er bekymret for at vi ikke har nok fart, at våre politikere ikke har nok virkemidler eller setter strenge nok krav. Vi har bare kuttet 5% av de klimautslippene vi skal innen 2050. Norge har blitt en klimasinke, men jeg opplever at Raufoss-industrien og Raufoss Industripark på mange områder er sitt ansvar bevisst," konkluderer Aschehoug.