Et ambisiøst prosjekt mellom Equinor, Hydro og Panasonic (Joint Battery Initiativ) om bygging av batterifabrikk i Norge, ble starten på et samarbeid mellom Søndre Land kommune og Raufoss Industripark. Halvannet år senere er et ferdig regulert industriområde, tilpasset areal- og kraftkrevende industrikunder, klart for å bidra til å realisere regjeringens ambisjoner i nasjonal batteristrategi for industri og transport.
Mulighetene byr seg
I prosessen rundt Joint Battery Initiativ (JBI) ble det spilt inn tre alternative tomter i Gjøvikregionen, hvorav Hasvalsætra i Søndre Land skilte seg ut. God beliggenhet med tilgang på rikelig med kraft, samt et potensielt samarbeid med Raufoss Industripark hvor flere bedrifter allerede var i befatning med leverandørkjeden innenfor batteri.
- Vi må være ærlige og si at denne type næringsutvikling ikke var på radaren. I etterkant har vi løftet blikket, sett mot nasjonale satsninger og hva vi som kommune kan bidra med. Og det er faktisk ikke lite, sier ordfører i Søndre Land kommune, Anne Hagenborg.
Raufoss Industripark Vest
Tilbakemeldingene i søknadsprosessen viste at tomtealternativet Hasvalsætra, som nå har blitt til «Raufoss Industripark Vest», hadde flere kvaliteter. Fra kommunen sin side resulterte det i en bevisst satsning og gjennomføring av en reguleringsprosess i rekordfart, ferdigbehandlet i kommunen 30, januar 2023. Et område på nærmere 1000 mål er nå klargjort for industrietablering for areal- og kraftkrevende virksomheter, herunder batteriproduksjon eller virksomheter i batteriverdikjeden.
Slik kan Søndre Land sikre landets ambisjoner om en grønnere batteriverdikjede, og bidra til større og grønnere industrietableringer. For kommunen ligger det en potensiell bonus i kompetansearbeidsplasser og økt bosetting med et betydelig antall nye arbeidsplasser i regionen.
- Vi har et areal som er ferdig regulert og noen helt klare konkurransefordeler, som for eksempel lavere arbeidsgiveravgift. Vi har Raufoss Industripark i ryggen, og vi er klare for å gå ut i verden og selge dette prosjektet. Det rører seg i Europa og vi har snakket med flere interessenter, påpeker næringsrådgiver Søndre Land kommune, Roger Fløttum.
Tilgang på kraft
For det er tilgangen på kraft som er nøkkelen, og området ligger optimalt plassert med tre kraftlinjer over åsen. To fra Fåberg og Gudbrandsdalen, samt én fra Valdres. Med ny planlagt trafostasjon på Skyberg i regi av Statnett, vil man i løpet av 2026 være et knutepunkt for både 132 kV* og 300 kV linjene, og en kommende oppgradert 420 kV linje (fra dagens 300). Områder som dette er det ikke mange av, og slik posisjonerer Søndre Land seg godt for fremtidig kraftkrevende industri.
- Det eksisterer allerede et industrimiljø med 4000 arbeidsplasser i Innlandet, dette kan vi bygge videre på til beste for alle, fremhever Fløttum.
- Automasjonsgraden i Norge er uten sidestykke, og Raufoss kan eksport. Kombinert med grønn kraft har vi virkelig et konkurransefortrinn, gitt at rammebetingelsene er til stede.
Solkraftverk
Som om ikke tilgang på ren vannkraft er nok, har kommunen ambisjoner om utvikling av to solkraftverk i samme område. Denne kraften kan levere en effekt på rundt 200 megawatt, og en årsproduksjon på 200-250 GWh – tilsvarende årsforbruket til nærmere 14.000 husstander. Slik kan man forsyne Raufoss Industripark Vest direkte med «kortreist strøm», og i Randsfjorden har man rikelig med vann for kjøling.
En offensiv kommune
JBI-prosessen var også en vekker for Raufoss Industripark som opplevde at eget industriområde ikke dekker omfanget i en slik henvendelse. Man måtte ha tilgang på større områder og mer kraft.
- I etterkant kan man stille seg spørsmålet om realismen i dette prosjektet, en invitasjon hvor initiativtakerne gikk voldsomt høyt ut og hele prosessen havarerte. Det positive for oss var at det «fremprovoserte» et arbeid hvor vi så at det var flere gode muligheter i regionen, sier Øivind Hansebråten, Adm. Dir. i Raufoss Industripark
- Og jeg tar av meg hatten for Søndre Land kommune, som evner å gjennomføre en godkjent reguleringsplan på halvannet år basert på interne krefter. Til sammenlikning brukte vi syv år på en utvidelse av eksisterende industriområde på Raufoss.
Veien videre
- Det vi må ta med oss videre, og som antagelig er grunnen til at vi ikke kom helt til finalen, er igjen infrastruktur. Mangelen på havn er det vanskelig å gjøre noe med, men veinettet og transport med tog er faktisk mulig om man til slutt blir prioritert fra sentralt hold, poengterer Hansebråten.
Regjeringen har lansert syv satsningsområder hvor biobaserte næringer og batteriverdikjeder er to av de prioriterte områdene. Med naturlig tilgang på skog, og nå muligheter for kraftkrevende industri, stiller Søndre Land kommune sterkt.
Rådmann Arne Skogsbakken.