Raufoss Industripark har, i samarbeid med Mo Industripark og Herøya Industripark, levert et høringssvar til regjeringens forslag om Norges nye klimamål for 2035. Initiativet er en del av prosjektet «Planet 2030», med mål om å definere, kommunisere og nå ambisiøse klima- og energimål for industrien.
I henhold til Parisavtalen skal alle medlemsland innen 2025 melde inn nye og skjerpede klimamål for 2035 til FN. Norge har forpliktet seg til å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, noe som innebærer en reduksjon av klimagassutslipp på 90–95% sammenlignet med 1990-nivået.
Regjeringen har foreslått nytt klimamål for 2035 med en reduksjon på mellom 55–80% og har bedt om innspill til ambisjonsnivå, begrunnelse og mulige konsekvenser.
Raufoss Industriparks posisjon
Gjennom medvirkningsprosessen i «Planet 2030» har Raufoss-bedriftene delt sine erfaringer, samt forventninger til fremtidige krav. Det er en klar forståelse av at avkarbonisering og konkurransekraft henger sammen, noe som samsvarer med funnene i Mario Draghis rapport «The Future of European Competitiveness», som nettopp understreker sammenhengen mellom det grønne skiftet og industriell utvikling.
Her trekkes det spesielt frem at Europa mister konkurransekraft til sine konkurrenter, som USA og Kina. Tre hovedgrep fremmes for å styrke europeisk konkurransekraft: Å tette innovasjonsgapet, ha en felles plan for avkarbonisering og konkurransekraft, og å styrke europeisk uavhengighet og sikkerhet.
Mellom 2006 og 2016 økte produktiviteten i parken med 46% sammenlignet med 19% i resten av den landbaserte industrien. Trenden forventes å fortsette. Raufoss industripark er godt rustet for å møte det grønne skiftet gjennom energieffektivisering, samarbeid for å utnytte hverandres ressurser, sirkulære verdikjeder og utslippskutt.
Anbefalinger for klimamål 2035
Teknologien for å oppnå dette er tilgjengelig i dag, og tidlige utslippskutt vil ha større effekt enn senere reduksjoner. Et ambisiøst nasjonalt utslippsmål vil også legge grunnlaget for gode planer og evalueringsverktøy for å dokumentere fremgangen.
Fordeler ved et ambisiøst klimamål
Et høyt ambisjonsnivå i klimamålene vil bidra til å holde temperaturøkningen under 1,5 grader, i tråd med Parisavtalen
I tillegg vil det styrke norsk industris konkurransekraft ved å fremme innovasjon, produktivitet og tilgang til nye markeder som etterspør produkter med lavt klimaavtrykk. Norge har en unik mulighet til å fjerne karbon fra bedriftenes verdikjeder raskere enn internasjonale konkurrenter, gitt vår høye andel fornybar energi.
Full støtte
Gjennom vårt høringssvar oppfordrer vi regjeringen konkret til å: