Et retoriske spørsmål som ingen har hatt svar på. En dårlig vits gjentatt til det kjedsommelige, som nå er blitt en naken sannhet: Norge, som nesten alle land i verden, har vedtatt å være lavutslippssamfunn senest i 2050. Da skal vi ha minimale inntekter igjen fra olje og gass.
Raufoss-bedriftene er bedre rustet enn de fleste til å gjennomføre dette grønne skiftet. Her finnes noe av verdens fremste kunnskap på å foredle metaller og kompositter. Vi er sannsynligvis den mest energieffektive og produktive industriparken i Norge, og vi er i det internasjonale tetsjiktet for optimalisering og automatisering av produksjonsprosesser.
Frem mot 2030 skal omsetningen fra bedriftene i Raufoss Industripark dobles samtidig som vi reduserer utslippene og er skånsomme mot naturen. Det er en formidabel utfordring, men det er nettopp dette som er oppgaven hele verden nå står overfor. Hvis vi ikke tar grep så styrer vi automatisk mot økte utslipp og mindre natur fordi befolkningen vokser og alle ønsker høy levestandard.
Det er et industrieventyr med stolt norsk historie og internasjonalt tilsnitt. At EU og kundene nå stiller stadig tøffere klimakrav til Raufoss-bedriftene, er bare en fordel. Våre konkurrenter møter også de samme harde kravene.
Fordi energimiksen i Norge er nesten helt fornybar, har vi en fordel sammenlignet med konkurrenter fra land med høyere andel fossile energikilder. Bærekraft er ikke lenger et pynteord for påkostede brosjyrer og årsberetninger – det har nå blitt butikk. Alle bedrifter som leverer til den europeiske bilindustrien må dokumentere hvor mye CO2 som er frigjort til atmosfæren pr. produsert del.
Og sånn må det være. Vi vet at konsekvensene av global oppvarming allerede er katastrofale, og det vil bli mye verre. Se bare på hva som har skjedd i USA denne høsten – med to voldsomme orkaner som ga store ødeleggelser og tap av liv. Eller ekstremværet «Hans» som ga store utfordringer med enorme nedbørsmeldinger og flomskader også i vårt lokalmiljø.
Heldigvis har vi allerede teknologier som raskt kan gi store utslippskutt. Under Industrikonferansen i Raufoss Industripark denne uken får vi besøk av Hydro, som utvikler ny teknologi for å eliminere karbonet fra sin produksjonsprosess. For de metallbearbeidende bedriftene på Raufoss, står råvareproduksjon for over 90% av CO2-utslippene.
Når Hydro eller konkurrentene deres lykkes, ser du hvor nære disse bedriftene er å kunne levere klimanøytrale produkter til det internasjonale markedet. Det er dette som vil skape nye arbeidsplasser i industriparker som på Raufoss i fremtiden. Både fordi kunder over hele verden etterspør produkter med lavt eller intet klimaavtrykk, og fordi internasjonale selskaper søker seg til grønne industriparker.
Ny EU-lovgivning krever at bedriftene skal rapportere på alle sine CO2-utslipp – om de kommer fra egen produksjon, fra energibruken, fra leverandørenes produksjon, transport, pendling eller tjenestereiser. Alt henger sammen med alt, og derfor er samarbeid det viktigste prinsippet vi må følge for å nå klimamål.
Dette ville vi ta lærdom av i Raufoss Industripark. Derfor har vi startet Planet 2030 – Raufoss Industripark, som er et medvirkningsprosjekt hvor alle aktørene i parken har bestemt særegne klima- og energimål. Siden januar i år har vi jobbet sammen om dette. Og nå under Industrikonferansen legger vi hodene på blokka og kommuniserer hva vi har kommet frem til. Ved å være åpne om målene, kan omverden avgjøre om vi gjør en god jobb eller ikke.
Det er et hårete mål, men så krever også situasjonen en ekstraordinær innsats. Med den visjonen sier vi at vi har forstått alvoret og at vi ønsker å bidra. For at vi skal være i rute til hovedmålet, har vi satt oss en rekke delmål som vi må nå innen 2030. Det dreier seg om fjerne alle CO2-utslipp innenfor parkens gjerder, men også få ned utslipp fra pendling og tjenestereiser betraktelig.
For å nå målene, og legge grunnlaget for fremtidige arbeidsplasser, er vi avhengig av et godt samarbeid med politikere, offentlig sektor, organisasjoner, medarbeidere og lokalbefolkningen. Det er samarbeid og felles innsats som gjelder nå. Raufoss Industripark ønsker å lede an, men hele samfunnet må med dersom vi skal løse klimautfordringen.