| NO | EN
Aktuelle saker Fra akademia til industrien på Raufoss
Fra akademia til industrien på Raufoss

Raufoss Industriparks beliggenhet gir nærhet til både høyere yrkesfaglig utdanning og akademia. Et kompetansemiljø i Gjøvikregionen - tett på industrien - hvor læring hentes fra hverandre. Lokale forhold og tette koblinger som gjør det enklere å samarbeide.


Arne Ilseng jobber som  Senior Structural Analyst Engineer i Kongsberg Automotive
 

Da NTNU etablerte seg på Gjøvik, trakk man frem det sterke industrimiljøet på Raufoss. Arne Ilseng er en av de som kjenner både NTNU og industrien godt.

I 2008 lot den unge Brumunddølen seg lokke av glansede bilder av Koenigsegg i reklamebrosjyren for studiet Produktutvikling og produksjon ved NTNU i Trondheim. Allerede første dagen lærte han at studiet egentlig var Maskin han gikk på.

- Det er ikke sikkert jeg hadde søkt på det studiet om navnet fremdeles hadde vært Maskin, men jeg fant min greie og fokuserte på de teoretiske fagene. Den mer bransje- og produktspesifikke kunnskapen kunne jeg alltids lære senere, starter Ilseng.

- For meg har det viktigste vært å velge det som har gitt mest faglig og personlig utvikling. Eksempelvis tilbudet om å ta en doktorgrad i beregningsmekanikk i samarbeid med Aker Solutions. Da fikk jeg tilbringe tre år i forskningsgruppen SIMLab ved NTNU, et sterkt internasjonalt forskningsmiljø med tette bånd til industrien.

– Jeg gikk rett på doktorgrad etter at masteroppgaven var levert. Tok PC´n under armen, gikk en etasje opp og satte i gang.



Som strukturanalyseingeniør i utviklingsavdelingen er oppgaven å simulere den mekaniske oppførselen til nye produkter.


Undervisning

I tiden som fulgte ble det både doktorgrad og undervisning ved NTNU i Trondheim som postdoktor ved Institutt for konstruksjonsteknikk.

I 2020 bestemte familien seg for å flytte nærmere «hjemme», og landet på at Gjøvik hadde den beste plasseringen med nærhet til både familie og kompetansemiljøene de søkte.

- Jeg trivdes godt i akademia, og på NTNU Gjøvik var det flere relevante stillinger, sier Ilseng.

Slik havnet familien på Gjøvik og Ilseng fortsatte karrieren innenfor NTNU-systemet.


- Undervisning er givende og utgjør et stort samfunnsmessig bidrag, men for den faglige utviklingen er man avhengig av å samtidig drive god forskning. Det er en krevende balansegang.


Et skifte til industrien
Ilseng trivdes i akademia, men er ikke typen som liker seg uten noe faglig å bryne seg på.

- I permisjon med vårt tredje barn begynte jeg å kjenne på behovet for nye utfordringer. Jeg visste at det var mange spennende bedrifter i Raufoss Industripark, så om jeg skulle forlate NTNU så var  det hit jeg ville. At det endte med Kongsberg Automotive var litt tilfeldig, sier Ilseng.  

Ilseng tok steget over fra akademia til industrien.

Kort fortalt jobber Ilseng med simulering. Som strukturanalyseingeniør i utviklingsavdelingen er oppgaven å simulere den mekaniske oppførselen til nye produkter. Målet er å være «mest mulig sikre» på at de vil fungere som planlagt før man investerer tid og penger i fysiske prototyper.  

- Min jobb er å hjelpe designerne tidlig i utviklingsprosessen, og finne løsninger som gjør at produktene møter de mekaniske kravene som stilles til dem.

- Simuleringsmodeller er forenklinger av virkeligheten og opp mot fysiske tester vil det aldri være hundre prosent, men vi kan komme nærme nok, og stort sett kunne si hvilket design som har best sjanse for å lykkes. Med simulering kan vi også se og forstå sammenhenger som ikke er synlige i fysiske tester, forklarer Ilseng.

- Det er et annerledes arbeid enn det jeg gjorde i akademia, men samtidig en overgang som føles riktig. Jeg har alltid likt å forstå hvordan ting fungerer. Med simulering handler det om å forutse hva som kommer til å skje. Det er tilfredsstillende når simuleringene stemmer overens med fysiske tester, når de ikke stemmer så godt må man gå tilbake og prøve å forstå hva som mangler i modellen.

Med simulering kan vi også se og forstå sammenhenger som ikke er synlige i fysiske tester.


Forskjellen mellom akademia og industri

For Ilseng handler det ikke om at noe er bedre enn det andre. Det handler om to områder som utfyller hverandre.

- Akademia handler om å skape generisk kunnskap, noe som ikke nødvendigvis har en spesifikk bransje- eller produkttilknytning. Målet er å forstå naturvitenskapen på et grunnleggende nivå. Industrien derimot skal utnytte denne kunnskapen for å skape konkrete produkter, forklarer Ilseng.

- I akademia graver du deg ned, men i industrien må du se hele bildet for at produktet skal kunne bli realisert.


Motivasjonen for å forlate akademia handlet igjen om læring, og å utvikle seg basert på egen spisskompetanse. En akademisk karriere er i stor grad fokus på en nisje hvor man blir ekstremt god, og for å være i front handler det om finansiering og publisering. På samme måte som i industrien er det hard konkurranse for å bli verdensledende på sitt felt - kanskje hardere.  

- I industrien får jeg anledning til å bruke kompetansen min, men også lære om ting jeg ikke har vært eksponert for før, som for eksempel sprøytestøping og automatisert produksjon. Det er artig!


Godt arbeidsmiljø

I industrien har akademikeren fått en god mottakelse og trives svært godt.

- Her er det en kultur for å prøve seg fram og finne nye løsninger. I akademia handler det om å forstå ting til bunns før man går videre og publiserer resultatene sine. Her har vi mindre tid og må være villige til å teste ting før vi er helt sikre på at det fungerer. Begge metodene har sin verdi, men det har vært en overgang for meg, sier Ilseng.


- Å undervise studenter og se utvikling deres var veldig givende. Samtidig føler jeg at det jeg gjør nå har mer direkte påvirkning. Når vi utvikler produkter som går ut i markedet og faktisk brukes, er det konkret og målbart på en annen måte enn å publisere akademiske artikler.


Kobling industri og akademia
Mange tanker er tenkt og prosjekt iverksatt for å koble kompetansemiljøene tettere på. Alle ser den store verdien, men ofte er det enklere sagt enn gjort.

- Industrien kunne vært flinkere til å utnytte potensialet i grunnleggende forskning, men det krever «bestillerkompetanse» og en anerkjennelse av akademias rolle. Samtidig tror jeg mange deler av akademia kunne vært bedre til å koble seg på industrien. Det igjen krever at akademikere får tid og insentiver til å sette seg inn i, og forstå behovene til spesifikke bransjer og selskaper, sier Ilseng.

Gjøvik har et campus med forskningsmiljøer som ligger tett på industrien på Raufoss.

- Man må finne gode rammer for samarbeid, slik at begge parter får noe ut av det. NTNU har en oppgave i å skape kunnskap og nye arbeidstagere til industrien, men industrien må også være villige til å bidra, for eksempel ved å gi studentene praktisk erfaring og arenaer for å anvende det de lærer i akademia, mener Ilseng.

Gjøvik har et campus med forskningsmiljøer som ligger tett på industrien på Raufoss,
dette er en mulighet som bør utnyttes enda bedre mener Ilseng.

 

Akademi eller industri?
Så langt er det lite som tilsier at trebarnsfaren gjør en retrett.  

- Det er veldig gøy å jobbe med forskning, å være en del av et faglig fellesskap som samarbeider for å flytte kunnskapsfronten. Men samtidig føler jeg at jeg her får brukt mye av den kunnskapen på en måte som også gir mening. Her har jeg et godt miljø rundt meg som gir en god balanse, avslutter Ilseng.

 

- Akademia og industrien har forskjellige mål, men begge er viktige. Jeg føler at jeg har funnet en god balanse her i Kongsberg Automotive. Her får jeg det beste fra begge verdener.

Raufoss Industripark er med i kampen om batterifabrikk
Joint Battery Initiative
Raufoss Industripark tilbyr lærlingplasser
Kompetanseutvikling for næringslivet
Rustet for fremtiden
Kongsberg Automotive
Benteler
Raufoss – «The Industrial Community»
Industribyen Raufoss
Raufoss 2040
Helsesmie AS
Katapulten
Isiflo
Selecta
OFII
Fagskolen
NCE Raufoss
Læringsfabrikken
Raufoss Industripark er videre med i kampen om batterifabrikk
Videre med i kampen
SINTEF Manufacturing
Delingskultur
Studieløp for industrien
Fremtidens Hasvalsætra i 3D
Krysser fingrene for Innlandet
Med kraft fra Rødfossen kommer et ansvar
Kontinuerlig utvikling
Jubileum Raufoss Industripark
Nordic Additive Manufacturing
Rehabilitering Bygg 1
Innovasjon på tvers
Industridagene
Næringsminister ønsker lagspill
Multisped i Europa
Kongsberg Automotive Couplings
46% produktivitetsvekst
Ny Rv 4
Kruttsterke damer
Wangen
CFO / forvaltningssjef
Utvikling av talentene
Katapultordningen
Raufoss Technology
Würth
Testsenter på Raufoss
Aluminium - fremtidens metall
Raufoss fotball og det industrielle fellesskapet
Veggmaleri
Kvinnene i industrien
Kreativitet og rekruttering i industrien
Utbygging av parken
Ny forvaltningssjef
Innovasjonsprosjekter
Rekruttering
Bærekraft innen kompositt
Industridagene Innlandet
Industrikonferansen
Makspris på strøm
KA om videre vekst
Grobi AS
Nordområdet
Toma Facility
Kvinnelig rekruttering
Design-manager i industrien
Miljøgrep med nytt bygg
Isiflo sørger for distribusjonen av rent drikkevann
Raufoss Industripark Vest
Solør Bioenergi
Billettbestilling Busstur
Mulighetenes rike!
Raufossrevyen
Innlandsporteføljen
Utvikling av nordområdet
En dobling på Raufoss innen 2030
Söderberg & Partners
Magne Sveen AS
Oyster Thermal
TESS
Vakta – hjertet av industriparken
Revolusjonerer markedet innen 3D-printing
Et nytt kapittel for industrieventyret
Yrkesfag-EM 
Et regnestykke som raskt vil gå i pluss
Industridagene 2023
Made in Norway
Velkommen til "Fabrikken"
Ny konsernleder KA
Løfter viktig tematikk: På tide med et Krafttak!
Når kraft blir en mangelvare, må man prioritere
Rapporten er levert – Nå starter arbeidet
Den som intet Vaager
Rv4 - Nasjonal beredskap må inn som argument
Oyster -Vi er godt i gang
- Mangfold er viktig
Vaager Vekst
Raufoss Technology - kvalitetspris
Skiftet navn til Raufoss Aluminium
Fra energiutfordringer til vindkraftløsninger?
Kort vei fra forskning til implementering
TAF-elever ønsker industriutfordringer
Kraftsamling for Gjøvikregionen
Ny fabrikk til 300 millioner
Hannover 2024
Moicon - Roser bedriftene i parken
Skummelt å kalle seg ekspert
«Bærekraftig planet»
Tools - totalleverandør i vekst
Nye eiere i Hexagon Ragasco
Storfornøyde leietakere i Fabrikken
Raufoss Technology feirer 20 år med CAG Holding
Sommerfest og prøveshow i bakgården
Veien ut i arbeid via Isiflo
Store muligheter for Gjøvikregionen
Studentene trives i Kongsberg Automotive
Worthington og Ragasco - et perfekt partnerskap
Nammo Raufoss – Felles løft med «Planet 2030»
Isiflo – 20 år
Würth Industri etablerer seg i industriparken
Klare for vekst
Isiflo setter bærekraft i først – fra produkt til produksjon
Hva skal vi leve av etter oljen?
– Veldig imponerende
Skal doble omsetning og fjerne alle utslipp
– Alvoret for oss er kraftsituasjonen
Langsiktig og lokalt eierskap
– En park som produserer varer verden trenger
Fra akademia til industrien på Raufoss
Ny prosjektsjef i Raufoss Industripark
Grunnsteinen lagt for første fabrikk i Nordområdet
Det løsner for Oyster Thermal
Offensiv satsning med nytt lavtemperaturnett
Planet 2030 får oppmerksomhet av landets politikere
Utslippskutt i tungtransporten