HR-sjef i Nammo, Torkel Aass, er en travel mann. Med 60 pågående rekrutteringsprosjekter samtidig, er det mange arbeidsoppgaver som skal ivaretas.
Ansettelsestempoet hos Nammo er helt særegent. Under nyttårsfeiringen var de 1 219 ansatte, en måned senere var tallet oppe i 1 250.
– Når vi går ut av 2025 sikter vi mot 1450 ansatte, sier Aass.
Rekrutteringen er avgjørende for at de skal kunne skalere produksjonen, for å i større grad holde tritt med behovet for deres varer. For etterspørselen er stor. Produksjonen går til å hjelpe Ukraina, i tillegg er det avgjørende for å bedre forsvarsevnen til Norge, Europa og Nato.
De opplever at mange søker seg til Nammo, nettopp for å kunne bidra til dette samfunnsoppdraget.
– De etiske reservasjonene mot det vi gjør er det et fåtall som har nå. Nammo blir heller valgt ut ifra et moralsk og etisk fundament. Dette ser vi et tydelig skille på fra før til etter Russlands invasjon av Ukraina, sier Aass.
Trekkraft
Foreløpig rekrutterer Nammo primært fra Gjøvikregionen.
– Det kommer også noen folk utenifra, men foreløpig ikke så mange som vi hadde håpet. Vi fører litt statistikk på det, og vi ser tydelig at det er færre utenfra regionen enn hva vi hadde håpet og trodd, sier Aass.
Men dette har de tro på at vil snu.
– Vi tror det er i endring, for vi ser en tydelig trekkraft i det vi holder på med. Vi vet at det er folk vi foreløpig ikke har nådd ut til, det er folk som søker jobb som vi må nå ut til i større grad skal vi lykkes med rekrutteringen vi trenger, sier Aass.
Styrket omdømme
Aass er positiv til hvordan omdømme til industrien har blitt styrket.
– Flere har fått øynene opp for karrieremulighetene her, og mange er interesserte i teknologien.
Samtidig er han klar på at det må jobbes godt for å fortsette denne utviklingen.
– Her er det så mange muligheter. Vi må være flinkere til å snakke om de ulike karrieremulighetene. Mulighetene man har her til å tilegne seg ny kompetanse, ta utdanning og samtidig stå i jobb, sier Aass.
Økt pensjonsalder
Aass forteller at de opplever et økt antall kvalifiserte søkere nå, enn tidligere. Samtidig ser de tydelig at et par fagområder er krevende å finne riktig folk.
– CNC-kompetanse og utviklingsingeniører er eksempler på stillinger som er krevende å rekruttere til, sier Aass.
Dette har resultert i en rekke prosjekter og målrettet arbeid for å sikre arbeidskraften de trenger.
– Gjennomsnittlig pensjonsalder i bedriften har vi økt med fire år de siste årene, sier Aass og fortsetter:
Gode møter
Med mange nye ansatte på vei inn i bedriften, har de også tatt en rekke ulike grep med hvordan de nye blir tatt inn.
– Vi er veldig opptatt av å ha gode møter. Vi kaller det kandidatmøter og ikke jobbintervju, for vi er opptatt av at det skal være to parter som skal velge hverandre, sier Aass.
De strekker seg også langt for å få de riktige personene fra de ulike avdelingene sine med i disse møtene.
– De fremste talspersonene i en bedrift er de som jobber der. Derfor er det naturlig at de er med for å få fortelle om hvordan det er å jobbe her, sier Aass.
Store planer
Med nytt administrasjonsbygg under planlegging, og en ny mekanisk fabrikk på 11 000 kvadratmeter på vei, har de ingen tid å miste.
– Den nye fabrikken krever kompetanse, og den må vi ut å finne, sier Aass.
En viktig satsing for Nammo er lærlinger.
– Nå har vi til enhver tid 40 lærlinger, men dette antallet håper vi å øke til 60-65 de kommende årene, sier Aass og legger til: