flags
 

Kongsberg Automotive

Kongsberg Automotive er en høyteknologi- bedrift spesialisert innen design, utvikling, produksjon og distribusjon av mange pro-dukter til verdens ledende produsenter av personbiler og nyttekjøretøyer.


Vi designer, utvikler og produserer ledende produkter innen setevarme, seteventilasjon, aktive nakkestøtter, systemer for korsryggstøtte og massasje. Girskiftsystemer både til personbil og nyttekjøretøyer, kløtsjaktiviseringssystemer og bremserørskoblinger til nyttekjøretøyer.

Alle produkter utvikles, produseres og kvalifiseres etter de strengeste spesifikasjoner og standarder gjeldende i vårt marked. Kongsberg Automotive har i dag ca. 2700 ansatte i 12 forskjellige land.

Konsernets hovedkontor er på Kongsberg og har heleide datterselskaper i Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, England, Polen, Brasil, Mexico, USA, Sør Korea, Kina og Japan.

 

I 2005 var omsetningen på ca. 2,6 mrd NOK. Konsernets produksjon av koblinger for trykkluftbaserte bremsesystemer foregår på Raufoss - tidligere en del av Raufoss konsernet, men ble i juni 2004 en del av Kongsberg Automotive.

Raufoss Couplings beskjeftiger i dag ca. 210 ansatte og det produseres årlig ca. 70 millioner koblinger som igjen distribueres til våre globale kunder.

 

- Gjør Europas lastebiler trygge

Kongsberg Automotive designer, utvikler og produserer bremserørskoblinger, viktige sikkerhetsdeler til bremser på lastebiler, busser og tilhengere.

- Vi produserer 1,5 millioner slike koblinger i uka. I dag er hele produksjonen samlet under et tak. Det medfører at produksjonsskjeden tar kortere tid, samtidig som samspillet mellom avdelingene er bedre og tverrfagligheten større.

Nå leverer vi bremserørskoblinger til de største bussog lastebilprodusentene i Europa, og vi har vi fått innpass i USA og Japan, forteller Terje. Tradisjonelt har bremserørskoblinger blitt produsert i metall. Kongsberg Automotive har utviklet dem i plast. Bruk av avanserte plastmaterialer i bremse-rørskoblinger er utviklet på Raufoss. Jostein Elnæs og hans kollegaer har jobbet med dette utviklingsarbeidet siden 1995.

- Det er ikke akkurat kjøkkenplast vi snakker om, men et meget avansert plastmateriale. Bremserørskoblinger skal tåle et enormt lufttrykk, så det er et solid materiale vi bruker. I november leverte vi den første forsendelsen med koblinger som inneholder både plast og metall til Iveco lastebiler. Om et år leverer vi dem i ren plast. Kongsberg Automotive kommer til å satse 100-talls millioner kroner på dette i årene som kommer, slutter Jostein smilende.

 


Navn: Jostein Elnæs
Prosjektsjef
Ansatt i Kongsberg Automotive siden 1992
Navn: Terje Sagbakken
Produksjonssjef
Ansatt i Kongsberg Automotive siden 1997


Adresse: Postboks 21
Poststed: NO-2831 Raufoss
Telefon: +47 32 77 05 00
Fax: +47 61 15 27 05
  E-mail: post.raufoss@ka-group.com
http://www.kongsbergautomotive.com
Org.nummer: 979 473 672

Produksjonsbedrifter

Benteler
Hydal Aluminium Profiler
Hydro Building Systems
Kongsberg Automotive
Nammo AS
Plastal
Profillakkering AS
Hexagon Ragasco
Hexagon Raufoss
DolphiTech
Raufoss Ammunisjonsfabrikker
Raufoss Offshore
Raufoss Technology
Raufoss Water & Gas
TotAl-gruppen
VP Metall AS